Nórsko zdolalo Dánsko 3:2

06.05.2013 Celý región

Štokholm 5. mája (TASR) - V záverečnom stretnutí nedeľňajšieho programu MS zvíťazili hokejisti Nórska v severskom derby nad reprezentantmi Dánska tesne 3:2 a do tabuľky štokholmskej A-skupiny si tak pripísali ďalšie tri body.

Zverenci trénera Roya Johansena síce stratili v zápase dvojgólový náskok, no napokon potvrdili rolu mierneho favorita, víťazný gól strelil v 58. minúte Patrick Thoresen. Nóri tak majú po dvoch odohratých dueloch na konte plný počet šesť bodov a vedú skupinu o bod pred druhým Švajčiarskom. Až za touto dvojicou nasledujú ašpiranti na medaily, tretí sú Kanaďania, štvrtí domáci Švédi a Čechom patrí zatiaľ piata, nepostupová priečka. Dáni, ktorí stále čakajú na prvý bod na šampionáte, figurujú v tabuľke na poslednej ôsmej pozícii.

Súboj v Globe Arene mal bleskový úvod, Nóri sa ujali vedenia už v 63. sekunde. Dáni prepadli v útoku, súper sa dostal do rýchleho prečíslenia a po zakončení Mathisa Olimba dorazil puk pohodlne do odkrytej bránky Trygg - 1:0. Ďalšie minúty patrili dánskym hráčom, ktorí ohrozovali Haugena najmä v presilovkách. Boli to však zverenci Roya Johansena, ktorí sa postarali o ďalší gól - ich náskok poistil v 38. min Bastiansen, ktorý delovkou od modrej čiary nekompromisne prepálil Galbraitha.

Nóri však súpera týmto zásahom neumlčali a v záverečnej tretine im v rukách vybuchol dánsky dynamit. Kontaktný gól strelil v 46. min nechytateľnou strelou Lassen a o necelých 5 minút neskôr vyrovnal iný dánsky obranca Mads Bödker. Zápas sa chýlil k dramatickému záveru, v ktorom zažiarila najväčšia nórska hviezda. Dve minúty a 32 sekúnd pred treťou sirénou prekonal Galbraitha Patrick Thoresen a rozhodol o výhre Nórov.


A-skupina:

Nórsko - Dánsko 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)
Góly: 2. Trygg (M. Olimb), 38. Bastiansen (Ask, Bonsaksen), 58. Thoresen (Skröder) - 46. Lassen (Mikkel Bödker, Christensen), 50. Mads Bödker (Mikkel Bödker, Christensen).
Rozhodcovia: Croft (USA), Rönn (Fín.) - Carlson (Kan.), Dahmen (Švéd.),
vylúčení: 7:6 na 2 min.,
presilovky a oslabenia: 0:0,
3754 divákov.

Nórsko: Haugen – Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Sörvik, Solberg, Ödegaard – Skröder, Hansen, Thoresen – M. Olimb, Bastiansen, K. A. Olimb - Holtet, Forsberg, Röymark – Martinsen, Ask, Spets - Roest

Dánsko: Galbraith - Lassen, D. Nielsen, Larsen, O. Lauridsen, J. Jensen B, M. Lauridsen, Mads Bödker, R. Nielsen - Hardt, Green, Starkov - Mikkel Bödker, Jakobsen, Christensen - Storm, J. Jensen, Poulsen - Björkstrand, Madsen, K. Staal
 

Vyberte región